Lähellä sinun untasi.

Tyynyjen ja peittojen pesu – tee sängyn siivous oikein

Onko olemassa ihanampaa tunnetta, kuin käydä nukkumaan puhtaisiin lakanoihin ja raikkaisiin petivaatteisiin? Hyvin hoidetussa ja puhtaassa sängyssä on mukava nukkua, ja levollisen yöunen avulla palautuminen päivän kiireistä onnistuu parhaiten. Lakanoiden puhtauden lisäksi on tärkeää huolehtia peittojen, tyynyjen ja koko sängyn puhdistuksesta säännöllisin väliajoin, jotta nukkumismukavuus säilyy maksimissaan ja petivaatteet kestävät käytössä pidempään. 

Kuinka usein peitto ja tyyny tulee pestä?

Hyvä perussääntö on, että tyynyjen pesu tulisi tehdä noin 3-4 kertaa vuodessa ja peittojen pesu puolestaan 1-2 kertaa vuodessa. Toki vuodevaatteiden pesurytmiin vaikuttavat paljon myös monet yksilölliset asiat. Jos esimerkiksi loikoilet sängyllä paljon, napostelet usein sängyssä tai jos taloudessa on lemmikkejä, kannattaa peittoja ja tyynyjä pestä useamminkin aina tarpeen vaatiessa. Lakanat on hyvä vaihtaa parin kolmen viikon välein ja tyynyliinat vaikka joka viikko. Tämän lisäksi sänky on hyvä puhdistaa aika ajoin imuroimalla pölyt pois sekä patjoista että sängyn rungosta. Imuroinnin lisäksi sängyn on hyvä antaa tuulettua hetken ajan joka aamu, jotta yön aikana kertynyt kosteus pääsee haihtumaan pois ennen sängyn petaamista. Myös makuuhuoneen tuulettaminen säännöllisesti auttaa vähentämään pölyn kerääntymistä vuodevaatteisiin.

Kun peset tyynyjä ja peittoja, ota nämä asiat huomioon:

Peiton pesu kannattaa tehdä säännöllisesti.
  • Pese petivaatteet aina 60 asteessa, jos pesuohjeet sen sallivat. Näin kaikki lika ja pölypunkit saavat kyytiä.
  • Jätä pyykkikoneeseen riittävästi tyhjää tilaa, jotta tyynyt ja peitot pyörivät koneessa vapaasti ja peseytyvät kunnolla.
  • Käytä vain ⅓ normaalista määrästä pesuainetta, jotta kaikki pesuaine huuhtoutuu varmasti pois eikä vuodevaatteisiin jää pesuainejäämiä.
  • Pesun jälkeen tyyny tykkää kuivauksesta kuivausrummussa, jossa se pöyhiintyy hyvin. Jos kuivausrumpua ei ole käytettävissä, kannattaa tyynyn kuivaus toteuttaa ilmavassa tilassa, kuten esimerkiksi kuivaushuoneessa.
  • Noudata aina pesuohjetta. Esimerkiksi Uni-Medical Foam tyynyn älypehmustetta hoidetaan pesun sijaan tuulettamalla ja imuroimalla, jotta pehmusteen solurakenne ei vaurioidu.

Univision tuotteet auttavat pitämään pedin puhtaana pidempään

Univision tuotteet auttavat pidentämään petivaatteiden ja sänkysi käyttöikää. Esimerkiksi petauspatjan suoja on helpompi pestä useammin kuin koko petauspatjan päällys. Univision laadukkaissa Amicor- tuotesarjan tuotteissa on puolestaan käytetty Amicor Sanitized antibakteerista kuitua, joka estää tehokkaasti pölypunkkien ja bakteerien kasvua pitäen siten vuoteen raikkaana ja siistinä pidemmälläkin pesuvälillä.  

Hyvät yöunet ovat välttämättömät päivittäisen jaksamisen kannalta ja siksi petivaatteet kannattaa pitää puhtaina ja raikkaina. Säännöllisen puhdistuksen lisäksi on tärkeää muistaa myös päivittää petivaatteet uusiin tasaisin väliajoin. Tyynyjä suositellaan vaihdettavaksi parin vuoden välein ja peittokaupoilla kannattaa käydä noin joka neljäs vuosi.

Copyright © 2024 Univisio Oy